ذهنیت پویا

چگونه ذهنیت رشد برای خود ایجاد کنیم؟

2 دی 20 دقیقه خواندن

 ذهنیت رشد برای سال نو

نوشته شده توسط دوری بلسوف در ژانویه 2017

خانواده من یک رسم سالانه دارد . سال نو که دور هم جمع می شویم، هرکس اهداف سال آینده خود را در جمع بازگو می کند. سال بعد وقتی دوباره دور هم جمع شدیم، بررسی می کنیم که در طول سالی که گذشت چه کرده ایم. در میان تمام شادی‌ها و اذیت کردنهای حین مهمانی، یک انگیزه و عزم راسخ برای انجام اهدافی که سال قبل در این جمع بیان کرده ایم موج میزند. من به این باور رسیده ام که بیان اهداف و قول دادن به جمع یک محرک بسیار قوی برای تحقق آنها است.
همینطور متوجه شدم که وقتی افراد رسیدن به اهدافی را که در جمع وعده داده اند به سرانجام نرسانند، یکی از این دو حالت اتفاق می افتد: برخی از افراد خجالت میکشند، از خود ناامید میشوند و حتی ممکن است دلسرد شوند. بعضی خوش بین‌تر هستند، انگیزه بیشتری برای تلاش مجدد دارند و آنچه را که در مورد رسیدن به یک هدف خاص یادگرفته اند، با دیگران به اشتراک می گذارند.

ما با نگرشی که در پیش می گیریم می توانیم چیزهای زیادی را در مورد آنچه در سال جدید به دست خواهیم آورد، پیش بینی کنیم.
همانطور که سال جدید را شروع می کنید و در مورد آخرین هدف فکر می کنید، در واقع اهداف خود و شاید تیم خود را تعیین می کنید. چگونه می توانید مطمئن باشید که ذهنیت درستی را در پیش گرفته اید؟ نکته اصلی این است که بدون توجه به اینکه زندگی (و کار) برای شما چه در نظر دارد، روی رشد تمرکز کنید.

ذهنیت رشد در مقابل ذهنیت ثابت

هنگامی که به هدفمان نرسیم، دو ذهنیت متضاد بر رفتار ما حاکم میشود. مفهوم ذهنیت رشد و ذهنیت ثابت برای آموزش کودکان شکل گرفت اما تاثیر این مفاهیم در همه‌ی سنین قابل مشاهده است. کارول دوک، محقق برجسته در این زمینه، در مورد تحقیقات خود در کتابش “ذهنیت: روانشناسیِ جدیدِ موفقیت” نوشت:

افراد با یک “ذهنیت ثابت” به این باور رسیده اند که داد‌ه های ثابتی چون شخصیت فردی، هوش و توانایی، همچنین خلاقیت در مواجه با مسائل و مشکلات به هیچ وجه قابل تغییر نیستند و تنها راه برای اثبات هوشمندی یا مهارتشان را تلاش برای کسب موفقیت و اجتناب از شکست میدانند.

اما در مقابل افراد دسته‌ی بالا، افرادی با یک “ذهنیت رشد” نیز وجود دارند که در میان چالشها رشد می کند و با شکست خوردن در برابر مشکلات، هوشمندی خود را زیرسوال نمیبرند بلکه از آنها به عنوان نقطه‌ی عطفی یاد میکنند که برای پرورش توانایی‌هایشان مورد نیاز است.

هنگامی که سالخان، بنیانگذار آکادمی خان، سخنرانی اصلیِ Relativity Fest را در سال 2015 انجام داد، به استفاده از ذهنیت رشد و تأثیر آن در آزادسازی ذهن برای ایجاد راه های خلاقانه جهت کمک به یادگیری همه جوانان اشاره کرد. همانطور که در وب سایت آکادمی خان آمده است، “اکثر مردم با تفکری غلط مبنی بر نداشتن توانایی ذاتی، عقب‌ماندگی‌های خود را موجه جلوه میدهند درحالیکه این ذهنیت آنهاست که باعث عقب‌ماندگیشان شده است؛ این ذهنیت در آنها شکل گرفته که هوش ثابت است، درصورتیکه اینطور نیست. مغز شما مانند یک عضله است که هرچه بیشتر از آن استفاده کنید و برای پرورشش مبارزه کنید، رشد آن بیشتر خواهد شد.”

در جهت درست گام بردارید: بر اساس این اصول، یک برنامه یادگیری داخلی قوی بسازید تا به تیم شما کمک کند جلوتر از منحنی (منحنی رشد) باشد.

تصمیم بگیرید که روی منحنی یادگیری بمانید

کارول در مطالعات خود دریافت که این ذهنیت ها به احتمال زیاد در اوایل زندگی شکل گرفته اند. وقتی به خودآگاهی بیشتر برسیم و اراده‌ی تغییر داشته باشیم، می توانیم تصمیم بگیریم ذهنیت خود را چگونه تغییر دهیم. هوش و ظرفیت یادگیری می تواند افزایش پیدا کند و این بخشی است که به هر یک از ما بستگی دارد.
پذیرش بازخوردها یا اطلاعاتی که به ما نشان می دهد گاهی اوقات چگونه کوتاه می آییم در نگاه اول بنظر آسان می آید اما وقتی ارزشی که برای رسیدن به اهداف خود قائل میشویم و تاثیرات مثبتی که میگذاریم را میبینیم؛ قبول آنها سخت می شود.

کدام یک از شما پاسخ های انتقادی غیر منتظره از طرف مشتریان داخلی یا خارجی، مدیران یا اعضای تیم یا حتی اعضای خانواده دریافت نکرده است؟ ما درواقع جملات دفاعی خارق‌العاده‌ای داریم که حین گفتگوهایمان در مقابلِ این بازخوردها از خود بروز میدهیم: “آیا هیچ تصوری از سختی آن کار دارند …” یا “من می خواهم ببینم که آنها سعی می کنند این کار را انجام دهند!” و آخرین کاری که معمولاً خود را مجبور به انجامش میکنیم، هضم سریع آن واکنشها و ایجاد تغییری فوری است.

حرکت به سوی یک ذهنیت رشد چگونه است؟

همانطور که کارل دوک در TED Talk راجع به ذهنیت رشد شرح داده، کلید اساسی حرکت به سمت یک ذهنیت رشد وقتی مسائل به نظر قابل دسترس می‌آیند این است که وضعیتمان را همچنان ثابت نشده بدانیم. به عنوان مثال: “من هنوز یاد نگرفته ام که …” یا “ما هنوز بهترین راه حل را پیدا نکرده ایم.”
امتحان کن! این پادزهر شگفت انگیز از سمِ تمایل به پذیرش اشتباهات به عنوان شکستهای غیرقابل جبران از ذهن شما پاک میکند. من خود یک کمال گرای در حال بهبود هستم که میدانم این یادآوری ساده در صحبت هایم کمک می کند تا در مقابل فرصت ها باز نمانم و با تلاش مجدد دوباره امتحان کنم.
یک قدم در مسیر درست بردارید: چهار روش شگفت آور یادگیری مداوم را یاد بگیرید که می تواند به حرفه پشتیبانی قضایی شما کمک کند.

تعیین اهداف در یک جهان VUCA پیشرفت در دنیای “VUCA” ناپایدار، نامطمئن، پیچیده، مبهم) و مواجهه با چالش هایی که ممکن است از قبل برایشان برنامه‌ریزی نکرده باشیم؛ نیازمند این است که تمام مغز و انرژی ما، فعال و کانال‌کِشی شده باشد. همینطور ذهنی کنجکاو داشته و نسبت به سخت کوشی و حرکت در منحنی یادگیریمان متعهد باشیم.
در مصاحبه اخیر با کارول در مورد کتاب خود، او گفته است که ما نمی توانیم بدون آمادگی ذهنی همراه با یک فضای بازِ یادگیری و متغیر، همسوی یک جهان در حال تغییر سریع حرکت کنیم. در مورد همه ما و همه سازمانهای ما نیز همین امر وجود دارد، زیرا بهترین راه را برای وفادار بودن به مأموریت خود در یک محیط همیشه در حال تغییر پیدا کرده‌ایم: ما شکست نخورده‌ایم بلکه هنوز به نتیجه مطلوب خود نرسیده ایم و می خواهیم بیاموزیم که چگونه با بهترین عملکرد خود، دوباره و دوباره تلاش کنیم.

در نتیجه …

بنابراین همانطور که در یک سال اهداف شخصی و شرکتی خود را دنبال می کنید، به دنبال پذیرش این طرز فکر رشدگرا نیز باشید. اهداف واقع بینانه و قابل اندازه گیری تعیین کنید که به شما کمک می کنند تا در این جهانِ به سرعت در حال تکامل پیشروی کنید. تا آنجا که ممکن است ذهنیتی از آینده داشته باشید، بنابراین می توانید پیشرفت را در طول سال پیگیری کنید که در آغاز سال آینده بتوانید میزان رشد خود را مشخص کنید.
یک گام در جهت درست بردارید: با اهدافی شروع کنید که اهداف تجاری مشخصی دارند و امکان اندازه گیری میزان موفقیت آنها  آسان باشد.

منبع: https://www.relativity.com/blog/adopting-a-growth-mindset-for-the-new-year/