




بریتیش امریکن توباکو پارس، تجارت کالاهای مصرفی
دوره اصول سرپرستی در شرکت BAT
دوره اصول سرپرستی با همکاری شرکت مشاوره رادمان برای سرپرستان شرکت بریتیش امریکن توباکو پارس در دو جلسه آن لاین برگزار شد. هدف ازین دوره بیان مفاهیم علمی مدیریت به زبان ساده و عملی برای سرپرستان سازمان بود که مسیر رشد شغلی خود را در مدیریت منابع انسانی به نحو احسن طی کرده و اکنون بابد در جایگاه یک سرپرست یا مدیرمیانی، مطابق با استانداردهای جهانی این شرکت چندملیتی پیش بروند.
در ابتدا دوره مهارت های ارتباطی برای این عزیزان برگزار شد تا ارتباط موثر با هم تیمی ها و سایر سرپرستان را به صورت اصولی فراگیرند. مفاهیمی مانند بیان موثر، گوش شنوا و بازخورد به صورت مفصل با تمرین و بازی ارائه گردید. (به نظرم لینک اون دوره بیاد) با توجه به موج امیکرون دوره اصول سرپرستی غیرحضوری برگزار شد. اما مشارکت و اشتیاق این عزیزان از اثربخشی کلاس کم نمی کرد.
ابتدا مفهوم و سیر تاریخ علم مدیریت در عصر کشاورزی، صنعتی و دانش به صورت داستان گونه بیان شد تا شرکت کنندگان به ماهیت مدیریت پی ببرند. سپس مدیریت علمی برخی از افراد برجسته مدیریت مانند تیلور، فایول و فورد و نقش آنها در علمی شدن مدیریت و تاثیر آنها در دنیای امروز مطرح گردید. چرا که اکثر افراد با آزمون و خطا و برحسب پیش فرضها و الگوهای ذهنی خود، به مدیریت منابع انسانی می پردازند. اما مدیریت یک علم است و باید به صورت علمی آن را به کار برد. برای مثال مدیریت کار و زمان از زمان تیلور همچنان کاربرد دارد. اینکه بدانیم زمان بهینه برای هر کاری چقدر است ما را در مدیریت هزینه ها و ارزیابی کارکنان کمک می کند. همین موضوع ساده باعث بازخوردها و قضاوت های نادرست درباره کارکنان می شود و مدیریت ما را زیر سوال می برد.
لذا در این مسیر ابتدا نظریه های علمی مدیریت منابع انسانی مورد بحث قرار گرفت تا افراد ازین سبک های مدیریتی به عنوان ابزار در جایگاه مناسب استفاده نمایند. شاید برایتان جالب باشد دیدگاه تولید انبوه فورد با ماشین های مشکی که تولید ماشین را12 از ساعت به 90 دقیقه رساند. همین ایده بنیان کسب و کارهای جدیدی مانند اوبر، اسنپ و … است. اوبر با تولید انبوه راننده تاکسی زمان و هزینه و دسترسی را برای حمل و نقل افراد را کاهش داد. !
در ادامه به نظریه های انگیزشی پرداخته شد تا هنر مدیریت را در اجماع و هدایت سازمان درک کنند. چرا که مدیریت فقط یک علم نیست که روی اثربخشی و بهره وری تمرکز کند. در مدیریت منابع انسانی ، درک نیازها و انگیزه های کارکنان اهمیت بسزایی دارد تا برای تحقق اهداف سازمان همراه شوند.
لذا مدل های انگیزشی مهم نظیر مازلو، کرک مگ گریگور و تئوری انتخاب مطرح شد. در اینجا در یک تمرین و فعالیت گروهی به ارزیابی نگرش مدیریتی خود و تاثیر آن بر عملکرد کارکنان پرداختند.
در پایان نیز مهارت های توانمندسازی و تفویض اختیار با تکنیک های شفاف آموزش داده شد.
چرا که مدیر با افرادی با سطوح مختلف توانمندی و انگیزه مواجه است. لذا برای مدیریت منابع انسانی که در اختیار دارد باید به کشف علاقه و توانمندی های آنها بپردازد. مثلا وقتی فردی انگیزه بالایی دارد اما توانایی کمتری دارد به آموزش و منتورینگ نیاز بیشتری دارد حال آنکه یک فرد با انگیزه پایین و توانایی بالا به انگیزه و کوچینگ نیاز دارد. از طرفی مدیریت منابع انسانی برای اینکه افراد توانایی و علاقه خود را کشف کنند و آنها را محقق سازند، تفویض اختیار امری ناگریز است. تفویض اختیار مراحلی دارد که حذف یا بی توجهی به یک مرحله، می تواند شما را از یک کارمند توانمند یا باانگیزه ناامید کند.
این دوره علیرغم ان لاین بودن با تمرین های عملی، پخش فیلم و بازی های رول پلی بازخورد خوبی از شرکت کنندگان دریافت کرد.
برای مثال یکی از شرکت کنندگان در اجرای روند توانمندسازی گفت:
یکی از کارکنان خود را دقیقا مشخص کردم تا برای توانمند سازی او برنامه ریزی کنم. لذا یک کار را با او دقیقا مشخص کردم. در جلسه بعد بازخورد آن را ارائه دادم که نشان دادم این بار متفاوت عمل کرده و با توجه به توانایی و علاقه فرد و نوع کار، مسیر هدفمندی را توانمندشدن او باهم مشخص کردیم. نتیجه برای هر دوی ما بسیار لذت بخش بود.
سرفصل ها:
– تاریخچه مدیریت
– مدیریت علمی:
تقسیم کار، کارسنجی، فرایندهای شغلی
– مدیریت و رهبری
– انگیزش
– هرم مازلو
– تئوری ایکس و وای
– مدیریت سیستمی
– توانمندسازی کارکنان
– تفویض اختیار